Hoera! De baby is er!
De eerste dagen zijn super bijzonder maar ook een beetje spannend. Overdag is de kraamverzorgende er, die jullie met raad en daad gaat bijstaan. Wij zijn 24u per dag bereikbaar. Als jullie in de avonduren of nacht problemen hebben staan wij voor je klaar.
Hieronder wat tips voor tijdens de kraamweek
TIPS VOOR HET KIND
HUILEN
Baby’s huilen. De ene baby meer dan de andere, maar alle baby’s huilen. Elke ouder kent in de eerste weken momenten van wanhoop, waarop je niet weet wat je nog moet doen om je kleintje te troosten. Dit hoort erbij. Oorzaken van huilen kunnen zijn: honger, een vieze luier, krampjes of een boertje dat dwars zit en te warm of te koud zijn. Echter is het vaak zo dat baby’s moeten wennen aan het feit dat ze geboren zijn. Neem de baby bij je op de borst en vaak zal je merken dat je stem, geur en hartslag de baby zal kalmeren.
VOEDING
De baby heeft reserves voor de eerste 24-48 uur, het is dus niet noodzakelijk de baby vanaf het eerste moment elke 3 uur te voeden. Vaak vallen baby’s een aantal uren na de geboorte in een diepe slaap. Laat ze lekker slapen. Vanaf het moment dat de baby voor het eerst weer wakker wordt ga je proberen elke 3-4 uur borst- of flesvoeding (10ml) te geven. Je moet voor jezelf kiezen of je borst- of flesvoeding gaat geven. Wat je ook kiest, wij staan achter je keuze.
FLESVOEDING
Heb je gekozen flesvoeding te geven, kunnen we je op het spreekuur adviseren wat een goede voeding is voor jullie kindje. Zorg dat je deze voeding in huis hebt, en koop alvast een flesje en speentje. De kraamverzorgster kan je adviseren of deze goed past bij jullie kindje.
BORSTVOEDING
Borstvoeding heeft grote voordelen voor jou en de baby. Borstvoeding is licht verteerbaar en zit vol unieke voedingsstoffen afgestemd op de behoeftes van jouw kindje. Omdat borstvoeding de immunologische afweer van de baby verhoogt heeft dit de voorkeur boven kunstvoeding. Daarnaast is het een bijzondere en intieme ervaring. Het aanleggen van de baby aan de borst is iets wat je moet leren. Dit vergt soms in de eerste week wat doorzettingsvermogen, maar daarna is het naast de beste voeding ook de makkelijkste voeding.
Voordelen voor de baby
• Borstvoeding wordt steeds aangepast aan de behoeftes en leeftijd van je kindje. Dit geldt zelfs voor te vroeg geboren baby´s.
• In borstvoeding zitten bepaalde voedings- en antistoffen die niet na te maken zijn. Hiermee wordt je kindje beschermt tegen ziektes. Kinderen die borstvoeding gekregen hebben zijn minder vaak en minder ernstig ziek.
• Borstvoeding verkleint de kans op allergieën.
• Borstvoeding is altijd beschikbaar en altijd op temperatuur.
• Baby’s die in de eerste zes maanden borstvoeding gehad hebben, hebben op volwassen leeftijd minder kans om een hoge bloeddruk, overgewicht en hart- en vaatziekten te ontwikkelen.
Voordelen voor de moeder
• Je bent sneller terug op je oorspronkelijke gewicht.
• Je herstel na de bevalling gaat sneller en met minder bloedverlies.
• Je menstruatie blijft langer weg.
• Moeders die borstvoeding hebben gegeven hebben minder kans om op latere leeftijd botontkalking, reuma en borstkanker te ontwikkelen.
• Borstvoeding bevordert het hechtingsproces tussen moeder en kind.
KLEUR
Pasgeboren baby’s zijn roze van kleur. Doordat de circulatie van de baby nog goed op gang moet komen zie je soms een blauwe verkleuring rond de neus en mond en in de handjes en voetjes. Dit is normaal. Echter een blauwe verkleuring waarbij de lippen en tong ook blauw zijn is niet normaal. Ook baby’s die blauw-grauw zien of in de eerste 24 uur geel gaan zien zijn alarmerend. Bel ons in dit geval direct op het spoednummer.
SPUGEN
Veel baby’s zijn in de eerste 24 uur misselijk. Dit komt doordat ze bij de geboorte wat bloed en vruchtwater inslikken. Dit moeten ze er zelf uit spugen. Je kunt je baby de eerste 24 uur op de zij leggen om het spugen makkelijker te maken.
TEMPERATUUR
Een normale lichaamstemperatuur voor een baby is tussen 36,5 ºC en 37,5 ºC. Sommige baby’s hebben moeite zichzelf op temperatuur te houden. Zorg dat je het bedje of de kinderwagen vooraf opwarmt met kruiken. Indien de baby een te lage temperatuur heeft gebruik een extra dekentje of kruik of neem de baby alleen in een luier en muts op je blote borst en kruip samen onder de dekens. Een baby die te warm is trek je een laagje uit. Wanneer ondanks je acties de temperatuur niet normaliseert willen we graag dat je ons belt.
TIPS VOOR DE MOEDER
BLOEDVERLIES
Na de bevalling heb je ruim bloedverlies, vaak meer dan een menstruatie. Dit is normaal. Ook kan je stolsels verliezen, deze mogen zo groot zijn als een tennisbal. Het is normaal om twee van deze stolsels te verliezen. Indien dit er meer zijn of het bloed continu blijft sijpelen, moet je ons bellen.
TEMPERATUUR
Het is voor moeders in het kraambed niet normaal om koorts te hebben. Wel kan je wat verhoging (tot 38,0ºC) hebben wanneer je stuwing hebt. Indien je in de eerste 24 uur verhoging of koorts krijgt moet je altijd de dienstdoende verloskundige bellen
PLASSEN
Een volle blaas zorgt voor een toename van bloedverlies. Daarom is het belangrijk dat je binnen zes tot acht uur na de bevalling geplast hebt. Lukt dit niet, bel dan met de dienstdoende verloskundige. Zij komt dan je blaas legen met een katheter. Soms voel je de aandrang om te plassen niet goed na de bevalling. Probeer daarom elke drie uur even te gaan plassen.
NAWEEËN
Na de bevalling trekt je baarmoeder samen om weer naar zijn normale formaat te krimpen en het bloedverlies te verminderen. Hier kan je soms last van hebben, vooral tijdens de borstvoeding. Je mag hiervoor elke 6 uur 1000mg paracetamol gebruiken als dit nodig is.
Regelzaken
AANGIFTE NA DE GEBOORTE
Binnen drie dagen na de geboorte moet de baby worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand. De aangifte kan gedaan worden door iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest.
HIELPRIK EN GEHOORTEST
Tussen de vierde en achtste dag na de geboorte krijgt je baby de hielprik en de gehoortest. Een medewerker van de GGD komt hiervoor thuis langs. Dit wordt automatisch in gang gezet nadat jullie aangifte van geboorte hebben gedaan bij de gemeente.
REGELS VOOR DE AANGIFTE
Belangrijkste regels:
• De aangifte vindt plaats in de gemeente waar het kindje is geboren
• Degene die aangifte doet moet eigen paspoort/ identiteitsbewijs en eventueel het trouwboekje meenemen.
• Wil je dat de baby de achternaam van de vader krijgt en ben je niet getrouwd? Dan moet je al tijdens de zwangerschap een akte van erkenning op laten maken bij het stadskantoor. Deze akte moet, samen met een identiteitsbewijs en geboortebewijs, meegenomen worden bij de aangifte.
• Als in ‘s-Hertogenbosch aangifte wilt doen moet je van te voren online een afspraak maken www.s-hertogenbosch.nl/geboorteaangifte
CONSULTATIEBUREAU
Na de aangifte bij het stadskantoor weet het consultatiebureau dat er een kindje geboren is. Het consultatiebureau neemt zelf contact op. De eerste keer komen ze thuis op bezoek. De afspraken daarna vinden plaats op het bureau zelf. Naar welk consultatiebureau je gaat is afhankelijk van je postcode.
NACONTROLE
6 weken na de geboorte van je baby mag je bij ons op nacontrole komen. We praten dan even bij, beantwoorden je vragen en doen (als je dat wenst) lichamelijk onderzoek ( bloeddruk, baarmoeder, buikspieren, controle van de hechtingen/bekkenbodem, Hb) De nacontrole is geen verplichting. Als je het leuk vindt bel dan 3 a 4 weken na je bevalling naar onze assistente om een afspraak te maken.
HIELPRIK
Bij de hielprik wordt een beetje bloed van de baby afgenomen via een prikje in de hiel. Dit bloed wordt onderzocht op een 17 ernstige ziektes. Vroege opsporing van deze ziektes is belangrijk om met de juiste behandelingen schade aan de gezondheid te kunnen voorkomen of beperken.
We gaan er vanuit dat jullie het willen weten als je kindje ziek is, maar met de hielprik kunnen we ook testen op dragerschap van bijvoorbeeld sikkelcelziekte. Dit betekent dat de baby zelf niet ziek is, maar het op de genen draagt en daarmee dus door kan geven aan zijn/haar toekomstige kinderen. Bij de hielprik krijg je de keuze of jullie dragerschap willen bepalen of niet. Het is goed om hier vooraf samen over gesproken te hebben.
Kijk op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hielprik voor een film en de meest gestelde vragen over de hielprik.
GEHOORTEST
Bij de gehoortest wordt er een zacht dopje in het oortje van de baby gedaan. Dit dopje is verbonden met een meetapparaat. Dit apparaat meet het gehoor van de baby. De test duurt enkele minuutjes en doet geen pijn. De baby merkt er nauwelijks iets van en slaapt meestal rustig door. De uitslag is direct bekend. Niet alle baby’s krijgen meteen een voldoende. Als je kindje geen voldoende heeft gehaald zal de test enkele dagen later worden herhaald. Mocht het kindje dan weer geen voldoende halen zal het worden verwezen voor gehooronderzoek in een gespecialiseerd centrum.
Op de website http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Gehoorscreening_bij_pasgeborenen vindt je filmpjes over de gehoortest