Onze expertises

Met onze jarenlange ervaring, durven we ons best doorgewinterde verloskundigen te noemen. In de afgelopen 20 jaar hebben we een manier van werken ontwikkeld die goed bevalt bij onze clienten. We zijn van alle markten thuis en staan overal voor open! Wil je misschien in bad bevallen, of denk je aan de baarkruk, thuis of in het ziekenhuis,... alles is bespreekbaar. Een geboorteplan kan je hierbij helpen, kijk hieronder waar je uit kan kiezen!

Bevalplan

Bevallen is een van de meest natuurlijk dingen die er zijn. Je kan denken: het gaat zoals het gaat. Maar misschien heb je toch bepaalde ideeen of wensen als je aan jouw bevalling denkt. Dan is het het wellicht iets voor jou om een geboorte-of bevalplan op te stellen.
Lees verder over het bevalplan
Wat is een geboorteplan?
In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn. Hoe jij graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.
 
Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Voor je gaat schrijven
Probeer zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Dan weet je beter wat er gaat gebeuren en wat er mogelijk is.
• Volg een zwangerschapscursus.
• Praat met je partner over de wensen en verwachtingen over de bevalling van jullie beiden.
• Praat met vrouwen die al bevallen zijn en hun partners.
• Lees een boek met informatie over de bevalling. Bijvoorbeeld: “Veilig bevallen”, door B. Smulders en M. Croon
• Raadpleeg websites en internetfora over zwangerschap en bevalling. Houd er rekening mee dat niet alle informatie op internet betrouwbaar is.
• Op de website deverloskundige.nl, kan je heleboel informatie vinden over de bevalling.
• Kijk naar voorbeelden van geboorteplannen op www.cicli.nl (Nederlands), www.babycenter.com, www.childbirth.org (Engels). Bedenk: Buitenlandse/vertaalde informatie kan afwijken van wat in Nederland gebruikelijk is.


Tips bij het schrijven
Een geboorteplan is bedoeld als een manier om de bevalling te bespreken met de mensen die je (gaan) begeleiden. Houd er bij het schrijven van het geboorteplan rekening mee dat zij het in korte tijd moeten kunnen lezen en begrijpen.

Daarom:
• Hou het simpel. Een geboorteplan past het liefst op één A4-tje. Vermeld in korte zinnen wat jouw wensen zijn.
• Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Zet het belangrijkste bovenaan. Zo weet je zeker dat je begeleiders met deze dingen rekening houden.


Wat staat er in een geboorteplan?
In deze lijst vindt je onderwerpen die je kunt gebruiken bij het schrijven. Je hoeft ze niet allemaal te gebruiken. Misschien zijn er ook andere onderwerpen die je belangrijk vindt.

Punten ter overweging:
• Waar wil je bevallen? Dit kan thuis of poliklinisch, in het ziekenhuis. Wil je in het ziekenhuis bevallen, ga dan eens langs in het ziekenhuis en vraag naar de zorg rondom de bevalling en de kraamtijd.
• Hoe wil je de weeën opvangen? Onder de douche, in bad. In het ziekenhuis zijn er ook mogelijkheden om bijvoorbeeld onder de douche te gaan staan.
• Wie wil je bij je bevalling om je te ondersteunen? Je man, partner, moeder, zus, vriendin of een doula bijvoorbeeld.
• Wanneer bel je de verloskundige? De afspraken rondom het bellen wordt door de verloskundige besproken rond de 36ste week.
Hoe sta je tegenover pijn tijdens de bevalling? Er is een folder van de KNOV over hoe je om kunt gaan met de pijn. Deze is bij de verloskundige te verkrijgen. (massage, hete kruiken, houdingen, ontspanning, ademhalingsoefeningen, bad/douche, medicatie)
Voor pijnstilling is het noodzakelijk om naar het ziekenhuis te gaan en wordt je overgedragen aan de gynaecoloog. Een verloskundige uit het ziekenhuis zal je dan verder begeleiden.
• In welke houding wil je bevallen? (op-handen-en-knieën, op de baarschelp of baarkruk, in bed). Indien je een spiegel wilt gebruiken, om mee te kijken tijdens het persen, zorg dan voor een goede spiegel in huis.
• Wil je steeds geïnformeerd worden als er wat gedaan moet worden of juist niet teveel?
• Welke hulpverleners mogen er bij je bevalling zijn? Tijdens de bevalling zal er altijd een verloskundige aanwezig zijn, daarnaast is er bij een thuisbevalling een kraamverzorgster aanwezig en in het ziekenhuis een verpleegkundige. Er kan ook gevraagd worden of er een stagiaire aanwezig mag zijn.
• Wil je dat er foto’s of video’s worden gemaakt tijdens de bevalling of alleen na de bevalling?
• Wil je zelf de baby opvangen als dit mogelijk is? Of wil je dat je man of partner de baby opvangt? De verloskundige zal je baby direct na de geboorte op je buik leggen. Indien je dit niet wilt kun je dit aangeven.
• Wie mag de navelstreng doorknippen? De verloskundige zal dit vlak na de geboorte vragen.
• Wat gebeurt er met de placenta? Nadat de placenta is geboren wordt er gevraagd of je hem wil zien en wat jullie ermee willen. Je kunt de placenta bijvoorbeeld begraven of wegdoen.
• Wil je borstvoeding gaan geven? Voor de borstvoeding is het belangrijk binnen 1 uur na de geboorte aan te leggen. Dit wordt
altijd nagestreefd.

Geboorteplan bespreken
Rond 35 weken hebben we extra tijd op het spreekuur om de bevalling en eventueel je geboorte plan te bespreken. Samen kunnen we bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven.

Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is.
 
Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden. De verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er kunnen ingrepen nodig zijn. Of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling. Je kunt in het geboorteplan schrijven wat je in die situaties nodig hebt. Bijvoorbeeld: je wilt in alle gevallen dicht bij je kind blijven.

Meerdere exemplaren
Maak een aantal kopieën van jouw geboorteplan. Voor de verloskundige, de gynaecoloog, de kraamverzorgende, de verpleging. Voor andere mensen die bij de bevalling zullen zijn. Voor jullie zelf. Een paar extra kopieën zijn handig voor eventuele wisseling van de wacht of een stagiaire.

Thuisbevalling

Als heel de zwangerschap goed verlopen is en er geen medische indicatie is, mag je thuis bevallen. Dit mag vanaf 37 weken tot aan 42 weken. Veel vrouwen kiezen voor een thuisbevalling omdat ze zich veilig en prettig voelen in hun eigen omgeving. Ontspanning is tijdens de bevalling belangrijk en vaak is thuis de ideale plek om goed te ontspannen.
Lees verder over thuis bevallen
We hebben de voor- en nadelen op rijtje gezet:

Voordelen
• Je hebt minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling.
• De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.
• Je hoeft niet op pad met weeën: wij komen naar jou toe. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen. Hier zorgt de kraamverzorgster voor.
• Je hebt de regie grotendeels zelf in handen.
• De kraamverzorgster die bij de bevalling ook aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs en ruimt op.
• Thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars.

Nadelen
• Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat bij een eerste bevalling bijna de helft van de bevallende vrouwen, alsnog naar het ziekenhuis wordt verwezen. Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis tijdens de bevalling geen spoed, en kun je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis, net als bij een poliklinische bevalling. Als er wel spoed is, of je kunt niet met eigen vervoer, dan ga je met de ambulance. Dat regelen wij dan. Echte spoed komt in minder dan 5% van de bevallingen voor. We trainen jaarlijks met de gynaecologen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis hoe we in spoedgevallen goede zorg kunnen verlenen.

• Wil je medische pijnbestrijding als een ruggenprik of een injectie met pethidine dan moet je daarvoor naar het ziekenhuis. 

Wij vinden het belangrijk dat je bevalt waar jij je goed voelt! Wij hebben ruime ervaring in het begeleiden van thuisbevallingen en we kunnen je zeggen: thuis bevalt prima!

Poliklinische bevalling

ls heel de zwangerschap goed verlopen is en er geen medische indicatie is, mag je onder onze leiding in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevallen. Het is dan jouw keuze, zonder dat er een medische reden is. De gynaecoloog is niet bij je bevalling aanwezig. Dit mag vanaf 37 weken tot aan 42 weken.
Lees verder over een poliklinische bevalling
Voordelen
• Je weet van tevoren dat je naar het ziekenhuis gaat zodat je je hierop kan voorbereiden.
• Als je poliklinisch bevalt en er ontstaan toch complicaties dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis.
• Na de bevalling ga je meestal snel naar huis. Daar word je verder begeleid door de kraamverzorgster.

Nadelen
• In de statistieken zien we dat je meer kans hebt op medische ingrepen dan bij een thuisbevalling.
• De sfeer in het ziekenhuis is meestal niet huiselijk.
• Er zitten kosten aan die niet door alle zorgverzekeraars worden vergoed. Vraag dit even na bij je verzekeraar.
• Na de bevalling, ga je indien alles goed gaat, binnen 2 uur naar huis. Je moet dus ook ’s avonds of 's nachts weer terug naar huis.

De keuze waar je gaat bevallen ligt helemaal bij jou. We kunnen je natuurlijk uitgebreid voorlichten over de mogelijkheden

Ziekenhuisbevalling (medisch)

Je bevalt in het ziekenhuis als hier een medische reden voor is. Dat betekent dat alle medische hulp en begeleiding van de juiste mensen voorhanden is. De regie van je bevalling ligt in het ziekenhuis veel minder in jouw handen.
Lees verder over een medische ziekenhuisbevalling
Wel kan een geboorteplan je helpen bij het kenbaar maken van je wensen. Bij een medische bevalling is de gynaecoloog eindverantwoordelijk en wordt je bevalling begeleid door een arts assistent of een verloskundige van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Het is altijd mogelijk dat wij bij je bevalling aanwezig zijn als je dit wenst. We merken dat we in de maanden van je zwangerschap vaak een fijne band opbouwen met onze clienten en het dan jammer is dat we niet de bevalling doen. Ook al begeleidt iemand anders de bevalling, je mag ons altijd bellen voor ondersteuning!

Voordelen
• Een medische indicatie betekent dat jouw conditie van die van je baby goed in de gaten gehouden wordt. De verloskundige in het ziekenhuis en de gynaecoloog streven ernaar je de beste zorg te geven en proberen problemen te voorkomen. 
• In ziekenhuizen leveren ze steeds meer patiëntgerichte zorg. Bespreek je wensen aan de hand van een geboorteplan.

Nadelen
• Minder inspraak over eigen bevalling.
• Een medische indicatie betekent dat de conditie van je baby goed in de gaten gehouden wordt (bijvoorbeeld door apparatuur). Dat betekent dat je vaak minder bewegingsvrijheid hebt. Wil je bijvoorbeeld douchen: dat kan alleen in overleg. 
• De sfeer in het ziekenhuis is vaak niet huiselijk. 

Bad bevalling

Als je kiest voor een thuisbevalling heb je de mogelijkheid om in bad te bevallen. Warmte en water werken ontspannend en hebben een positief effect op de bevalling. Veel vrouwen vinden een bad of douche nemen tijdens de ontsluitingsweeen erg prettig.
Lees verder over een bad bevalling
Indien je in bad wil bevallen, moet je hiervoor een speciaal bad huren of kopen. Deze baden zijn groter waardoor je meer ruimte hebt om je kindje geboren te laten worden. De afgelopen jaren hebben regelmatig bevallingen in bad begeleid. Het blijft bijzonder om te zien hoe mooi en ontspannen het kan verlopen.

Voordelen bad bevalling
• Warm water werkt ontspannend. Hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en zorgt ervoor dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller.
• Het warme water lijkt de pijn meer te verdelen waardoor deze makkelijker op te vangen is. 
• In het water kun je makkelijk bewegen. Hierdoor is het zoeken naar een andere houding minder zwaar dan buiten het water. 
• Meestal gaat een waterbevalling wat meer geleidelijk, waardoor het perineum ook geleidelijker oprekt. Het warme water zorgt er ook voor dat je perineum soepeler wordt. Hierdoor is de kans op inscheuren of een knip kleiner.
• Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief, omdat die zich meer nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en hij kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. In dat geval heeft de partner ook gelijk intens contact met zijn baby.
• Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld een rustige overgang. Hierdoor zijn waterbaby’s over het algemeen vrij rustig als ze geboren worden. Soms huilen ze zelfs niet of nauwelijks.
 
Nadelen bad bevalling:
• Je moet meer organiseren. De meeste baden thuis zijn te klein om in te bevallen. Tijdens de ontsluiting is een normaal bad prima, maar tijdens de uitdrijving is een groter bad met meer ruimte (ook rondom het bad) noodzakelijk. Er is dus een speciaal bad nodig. Zo’n beval bad kunnen jullie huren of kopen.
• Het vollopen van het beval bad kan 1-2 uur duren. Zorg dat je dit een keer hebt uitgeprobeerd zodat je het tijdens de bevalling niet voor verassingen komt te staan.
• Het kan zijn dat er vóór- of tijdens de bevalling een medische reden ontstaat waarom je niet in bad mag bevallen. Het annuleren van een bad is veelal niet mogelijk. Dit zou betekenen dat er wel kosten gemaakt worden, maar er geen gebruik gemaakt kan worden van het bad. Lees vooraf goed de voorwaarden door van het verkoop/verhuur bedrijf.

Baarkruk

Veel mensen bevallen in bed, maar door de eeuwen heen bevallen vrouwen verticaal. Deze natuurlijke pershouding wordt door veel mensen als prettig ervaren. De zwaartekracht helpt een handje en het is een natuurlijk manier om te persen. We hebben de baarkruk bij ons tijdens de dienst, dus als je wil proberen kan je het altijd aangeven

parallax background
 

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR HET
ZWANGERSCHAPS SPREEKUUR!