Echo's

Wanneer je je bij de praktijk aanmeldt, maken we met jou een afspraak voor de eerste echo in onze praktijk op de Halvemaanstraat 13
in het centrum van Den Bosch. Deze echo vindt rond de 8 weken plaats. 

8 WEKEN ECHO

Bij deze echo wordt gekeken of de zwangerschap intact is, of het éénling zwangerschap is en of het vruchtje zich in de baarmoeder bevindt. Het is mogelijk dat deze echo via de vagina wordt gemaakt, om een goede beeldkwaliteit te krijgen.

Alle echo's zijn momentopnames, er kunnen helaas altijd dingen gemist worden.

12 WEKEN ECHO

Rond 11-12 weken wordt de termijnecho gemaakt. Aan de hand van de lengte van de baby van het hoofdje tot de stuit wordt de exacte uitrekendatum berekend. Aangezien alle baby’tjes rond deze tijd even groot zijn, kunnen we uitrekenen wanneer we verwachten dat je gaat bevallen. Deze echo wordt langs de buik gemaakt.

Alle echo's zijn momentopnames, er kunnen helaas altijd dingen gemist worden.

13 WEKEN SCREENINGS ECHO (ETSEO)

Het Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (ETSEO) kan verricht worden tussen 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen. Bij dit onderzoek kijkt de echoscopiste of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Het doel van de ETSEO is om in een vroeg stadium te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen - zoals een open schedel of groot defect in de buikwand - kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt. Voor meer informatie kan je hier terecht: https://www.pns.nl/13-wekenecho

20 WEKEN SCREENINGS ECHO (TTSEO)

Het Tweede Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (TTSEO) kan verricht worden tussen 18 weken en 21 weken. Dit onderzoek is bedoeld om vroegtijdig lichamelijke afwijkingen op te sporen zoals een open ruggetje of open lip of gehemelte. Daarnaast zal tijdens deze echo alle zichtbare structuren en organen van de baby bekeken worden. De echo is echter geen garantie echo. Ook wordt de groei van de baby gemeten en zal er worden gekeken naar het vruchtwater en de placenta. Ook deze echo wordt in onze eigen praktijk gemaakt.

GUO staat voor geavanceerd ultrageluid onderzoek. Soms is het nodig dat echo gemaakt wordt door de gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dit kan bijvoorbeeld zijn als er in de familie bijzonderheden voorkomen of als je bepaalde medicijnen gebruikt. Mocht je in aanmerking komen voor GUO krijg je dit op het spreekuur te horen.

Alle echo's zijn momentopnames, er kunnen helaas altijd dingen gemist worden. Voor meer informatie kan je bij ons terecht of op https://www.pns.nl/20-wekenecho

30-32 WEKEN ECHO

Bij deze echo wordt de groei van jullie kindje nagekeken. De hoofd- en buikomtrek worden gemeten net als de lengte van het bovenbeentje. Zo kunnen we een schatting maken of de baby goed groeit.

Alle echo's zijn momentopnames, er kunnen helaas altijd dingen gemist worden.

 

36 WEKEN ECHO

Indien we twijfelen over de ligging van de baby wordt er bij 36 weken gekeken hoe de baby ligt. Bij deze echo wordt ook nog een keer de groei opgemeten.

Alle echo's zijn momentopnames, er kunnen helaas altijd dingen gemist worden.

 

EXTRA ECHO'S

Op indicatie kan het nodig zijn dat er meer echo’s gemaakt worden. Bijvoorbeeld om de groei na te kijken, de hoeveelheid vruchtwater of de ligging van de placenta te bepalen.

Alle echo's zijn momentopnames, er kunnen helaas altijd dingen gemist worden.

 

NIET INVASIEVE PRENATALE TEST (NIPT)

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is een bloedtest. In je bloed kun je laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat jouw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.. Met de nipt kan je ook andere aandoeningen vinden, dit zijn de nevenbevindingen .Je kunt de NIPT laten doen vanaf 10 weken zwangerschap. Voor meer info kun je alvast een kijkje nemen op pns.nl/nipt. Tijdens het spreekuur wordt de test uitgebreid besproken.

De uitslag en eventueel vervolgonderzoek
Binnen 10 - 15 werkdagen bellen we jou met de uitslag van de test. De NIPT is een screeningstest en geen diagnostische test. Deze geeft dan ook geen 100% zekerheid. De reden hiervoor is dat in jouw bloed DNA van de placenta (moederkoek) zit. Dit DNA is meestal hetzelfde als het DNA van je kind, maar niet altijd. Daarom is de uitslag niet 100% zeker. Is de uitslag niet-afwijkend, dan is de kans erg klein (1 op 1000) dat er toch sprake is van een chromosoomafwijking. Is de uitslag afwijkend, dan is de kans erg groot dat je baby een chromosoomafwijking heeft. Om het zeker te weten, kun je een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest laten doen. Bij een vlokkentest en een vruchtwaterpunctie bestaat een kleine kans op een miskraam als gevolg van het onderzoek.

Aan de NIPT zijn geen kosten verbonden. Wil je in aanmerking komen voor NIPT, plannen we een counselingsgesprek zodat we je goed kunnen voorlichten en antwoord kunnen geven op al je vragen.

parallax background
 

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR HET
ZWANGERSCHAPS SPREEKUUR!