Handig om te weten

Borstvoeding of flesvoeding

Welke keuze je ook maakt voor de voeding van je kind, het is belangrijk dat je er volledig achterstaat. Laat je niets opdringen door je omgeving, het is straks dan ook aan jou, om ’s nachts op staan voor de borst te geven of de fles op te warmen.

Een paar feiten waar we niet om heen kunnen

  • Borstvoeding is de gezondste voeding die je kunt geven aan je kind! In de voeding zitten antistoffen die je ooit zelf aangemaakt hebt, en die je enkel door moedermelk kan doorgeven. Hoe meer flesvoeding tegenwoordig ook op borstvoeding gaat lijken, deze antistoffen kunnen we niet namaken en zitten dus ook niet in flesvoeding.
  • Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die 6 maanden borstvoeding gehad hebben, minder vaak antibiotica nodig hebben, minder vaak opgenomen worden in het ziekenhuis en minder last hebben van allergieën, eczeem en astmatische bronchitis.
  • Zeker als je zelf of je partner bekend is met allergieën is het aan te raden om borstvoeding te geven.
  • Als de borstvoeding eenmaal op gang is, is het een makkelijke voeding: ze is steeds voorradig, je moet ze niet bereiden, ze is op de juiste temperatuur en je hebt ze steeds bij je.

Als nadelen van borstvoeding kunnen we volgenden dingen op een rijtje zetten

In het begin het van de borstvoeding kan je tegen bepaalde probleempjes oplopen: pijnlijke tepels, flinke stuwing (kun je ook krijgen als je geen borstvoeding geeft) en onzekerheid of de baby wel voldoende binnen krijgt. Wij zullen, samen met de kraamzorg, met jou naar passende oplossingen zoeken om de borstvoeding een succes te laten worden.

Als je besluit om flesvoeding te geven, is het goed om weten dat er speciale anti-allergische voeding bestaat, mocht je zelf of je partner allergisch aangelegd zijn.