Wat doen wij

Na de bevalling volgt de kraamtijd.

Tijdens de kraamtijd werken we samen met de kraamverzorgende. De kraamverzorgende komt dagelijks bij je thuis voor de verzorging en controle van jou en de baby

Kraamverzorgende

De kraamverzorgende verzorgt jou en de baby, zij geeft uitleg over de verzorging en de voeding van de baby en doet een aantal medische controles. Ook begeleidt de kraamverzorgende bij de borstvoeding met de nodige aandacht en adviezen. Afhankelijk van het aantal uren dat het kraambureau en de verzekering je heeft toegekend zal de kraamverzorgende ook licht huishoudelijk werk verrichten.

Bij een thuisbevalling of poliklinische bevalling met ons in het ziekenhuis is de kraamverzorgende al tijdens de bevalling aanwezig. Wanneer je met de gynaecoloog in het ziekenhuis bevalt dan bel je de kraamverzorgende zodra u naar huis gaat.

Verloskundige

Wij als verloskundigen, komen in de kraamperiode ook langs en zijn medisch eindverantwoordelijk voor jou en je baby. We komen meestal om de dag bij je op visite om te kijken of alles goed verloopt. Indien nodig doen we extra controles en geven we uitgebreid advies. Bij vragen zijn we uiteraard 24 uur per dag bereikbaar via ons mobiele nummer. Bij bijzonderheden neemt de kraamverzorgende altijd contact met ons op.

Afsluiten

De kraamtijd duurt officieel 6 weken. Dit is de tijd die je jezelf moet gunnen om te wennen aan het nieuwe geluk en om lichamelijk weer op te knappen. De verloskundige en de kraamverzorgende zullen echter na 8 dagen ( of iets later indien dit medisch noodzakelijk is) afscheid van je nemen. We zullen je tijdens het laatste bezoek duidelijk vertellen wie je moet bellen als je vragen of zorgen hebt over jezelf of je baby.

Hielprik en gehoortest

Rond de 5de dag na de geboorte van je kindje komt een verpleegkundige van de GGD bij je langs. Zij zal de gehoortest en de hielprik bij uw kindje komen verzorgen. U hoeft dit niet zelf te regelen dat doet de kraamverzorgende voor u. Voor meer info: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hielprik en http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Gehoorscreening_bij_pasgeborenen

Consultatiebureau

Aan het einde van de kraamweek kan je een telefoontje van het consultatiebureau verwachten. Zij maken met je een afspraak. De eerste keer komen ze bij je thuis langs om kennis met jou en je baby te maken. De afspraken daarna zijn op het consultatiebureau zelf. Het consultatiebureau zal u gedurende 4 jaar met raad en daad ter zijde staan.

Huisarts

Na de geboorte van de baby krijgt de huisarts bericht (per brief of mail) van de geboorte van kindje. Sommige huisartsen komen in de kraamtijd zelf even langs om te kijken hoe het met u en de baby gaat. De meeste huisartsen komen langs als er zich problemen aandienen bij u of uw kindje. Na de kraamtijd is de huisarts de persoon tot wie je je moet wenden als jij of of de baby ziek zijn.

Advies

Gelukkig verloopt de kraamtijd over het algemeen met weinig problemen maar een “roze wolk” is het niet altijd. Onder andere door de impact van de bevalling, vermoeidheid en de plotselinge verantwoordelijkheid voor een pasgeboren baby. Een goede balans tussen rust en visite kan helpen om niet oververmoeid te raken. Als je je zorgen maakt omdat je niet kunt “genieten” van je kraamtijd bespreek dat dan gerust met ons of je huisarts.