Veel gehoorde vragen en of klachten

Hoeveel mag ik aankomen in de zwangerschap?

Gemiddeld kom je rond de 12 kg aan. Sommigen zullen meer aankomen, anderen slechts enkele kilo’s. Soms komen de kilo’s in het begin van de zwangerschap, soms op het einde. Hier bestaat geen gulden regel voor

Eet gezond en gevarieerd, drink minimaal 2 liter water per dag en probeer niet te veel te snoepen. Bij het geven van borstvoeding kunnen je aangekomen kilo’s er sneller afgaan.

Mag ik blijven werken?

Als je je goed voelt en het werk is niet te belastend mag je blijven doorwerken tot de 36 weken. Mocht het werken niet lukken of mocht je teveel ongemakken krijgen, bespreek deze met ons op het spreekuur, en we zullen je adviseren wat te doen. Zorg ervoor dat je niet helemaal uitgeput aan je verlof begint, stel je voor dat je op 37 weken gaat bevallen!

Wanneer kan ik de baby voor het eerst voelen?

Als je voor het eerst zwanger bent voel je het eerste leven gemiddeld bij 20 weken. Bij volgende zwangerschappen is het vaak iets eerder omdat je dan weet wat je moet voelen. Het eerste leven wordt vaak omschreven als een “plopje”, een luchtbelletje of een visje dat in je buik zwemt. Langs de buitenkant zul je de baby vaak wat later voelen, dus je partner moet vaak wachten tot 28 weken voordat hij de baby kan voelen.

Het kan zijn dat je de baby nog onregelmatig voelt, soms iedere dag, soms een paar dagen niet.  Pas na 28 weken hoef je de baby elke dag te voelen.

Wat met sporten?

Je mag blijven sporten zoals je bezig was, alleen topsport raden we af. Als je moe bent op tijd rusten en niet doorgaan als je voelt dat je aan je limiet zit. Neem op tijd rust, en mocht je merken dat je na het sporten last van je buik of rug hebt, weet je dat je de volgende keer wat minder moet doen

Moet ik extra vitaminen slikken?

Als je gezond en afwisselend eet, is het niet nodig extra vitamines te nemen. Ook in de eerste weken, als je misschien last van misselijkheid hebt, is dit nog niet nodig. Mocht je toch behoefte hebben aan een voedingssupplement, let er op dat je iets uitkiest wat speciaal is samengesteld voor zwangeren. Hierin is de hoeveelheid vitamine A aangepast. Floradix, mag ook altijd, dit is een natuurlijk ijzersuplement, gemaakt van allemaal planten en kruiden die goed werken als je je moe en een beetje slapjes voelt.

Hoe zit het met vrijen?

Door je hormonen hebben veel vrouwen in het begin van de zwangerschap geen zin in seks. Ze zijn vaak moe en zijn soms bang dat er een miskraam van komt. Je kunt geen miskraam opwekken door het vrijen. Aan het eind van de zwangerschap gaat de buik behoorlijk in de weg zitten waardoor het wat lastiger kan worden om te vrijen.

Soms kan je na het vrijen een beetje bloed verliezen. Je baarmoederhals is heel erg goed doorbloed in de zwangerschap en er kan makkelijk een bloedvaatje springen. De baby merkt hier dus niks van en het is ook geen reden om niet meer te mogen vrijen. Is het een klein beetje bij afvegen is het geen reden voor ongerustheid, is het meer, of maak je je zorgen, bel ons.

Mag ik onder de zonnebank?

Te lang onder de zonnebank, zeker als het er warm onder wordt, is af te raden. Door de zonnebank, of gewoon zonnen kan een zwangerschapsmasker ontstaan. Je krijgt dan donkere vlekken in je gezicht, die vaak nog jaren later terugkomen telkens je in de zon loopt. Een goed sunblock-creme in de zomer werkt prima.

Mag ik naar de sauna?

In de sauna kan je lichaamstemperatuur flink stijgen. Zeker voor de 16 weken is dit af te raden. Ga na  de 16 weken niet te lang  in de sauna, en niet in het warmste deel. Je bloeddruk kan dan flink dalen, waardoor je je niet lekker kunt gaan voelen. Zorg ervoor dat je voldoende vocht neemt als je een dagje naar de sauna gaat.

Mag ik nog op vakantie?

Ja, zolang de zwangerschap goed verloopt is dat geen probleem. Als jullie met het vliegtuig gaan is het verstandig om bij de vliegtuigmaatschappij te vragen tot welke zwangerschaps-termijn je mee mag. Het is aan te raden te vragen of je een zwangerschapsverklaring nodig hebt.

Gaan jullie met de auto op vakantie en moet je ver rijden, las dan wat meer tussenstops in om je benen te strekken. Doe er eventueel twee dagen over.

Het is altijd handig om een kopietje van je zwangerschapkaart mee te nemen,mocht je op vakantie iets tegenkomen, staan hier al je gegevens op. Als je ongerust bent of je hebt vragen bel dan ook vanuit het buitenland altijd eerst naar ons.

Kan een verdoving bij de tandarts kwaad?

Je gebit en je tandvlees zijn erg kwetsbaar in de zwangerschap. Wanneer het voor een behandeling nodig is je te laten verdoven, kun je dit laten doen. Er zijn geen schadelijke effecten voor de baby aangetoond.

Mocht je zelf nog een vraag hebben, kun je deze altijd achterlaten op het contactformulier.