Tips

Gezond leven

In de eerste 10 weken van je zwangerschap worden alle organen van het kindje aangelegd. Als je er achter komt dat je zwanger bent, zit het eerste gedeelte van deze belangrijke periode er al op. Het is dus belangrijk dat je je levensstijl aanpast op het moment dat je zwanger probeert te worden.

Je levensstijl aanpassen betekent gezond eten, foliumzuur slikken, stoppen met roken, drugs en alcohol en zorgen voor voldoende beweging.

Roken, alcohol en drugs hebben ook een negatieve invloed op je zwangerschapskansen. Dit geld voor jou en je man. Over- of ondergewicht vermindert ook de kans op een zwangerschap. Toch heb je het niet voor het zeggen als het gaat om hoe snel je zwanger wordt. Maar wees optimistisch, 80-90 % van de vrouwen wordt binnen een jaar zwanger. Als je 2-3 x per week vrijt dikke kans dat je binnen een half jaar zwanger bent. Ben je na 6 maanden nog niet zwanger dan kun je proberen een beetje te mikken op je vruchtbare dagen.

Vruchtbare dagen

Als je cyclus regelmatig is dan kun je makkelijk uitrekenen wanneer je vruchtbaar bent. 14 dagen voordat je ongesteld moet worden is de eisprong. De eicel blijft na de eisprong een paar uur leven, zaadcellen blijven bijna een week in leven. Als je dus wilt vrijen voor een baby kun je het best 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong vrijen. Zaadcellen zijn op hun best als je om de dag vrijt.

Als je cyclus onregelmatig is, is het lastiger om te weten wanneer je eisprong is. Sommige vrouwen voelen hun ovulatie. Je voelt buikpijn links of rechts onderin de buik. Je afscheiding vertelt ook dat je eisprong nadert. Je afscheiding wordt meer, helderder en draderiger. Er bestaan ook ovulatietesten en m.b.v. van temperatuurcurves kun je ook je cyclus in kaart brengen