Weeën

Wat zijn weeën?

Het is moeilijk te zeggen hoe weeën aanvoelen. Een belangrijk verschil tussen ontsluitingsweeën en andere buikpijn is, dat ontsluitingsweeën met een duidelijke regelmaat komen en voelen als hevige menstruatieachtige pijn. Een wee zorgt ervoor dat de baarmoedermond zacht wordt en open gaat, dit heet ontsluiten. Om te kunnen bevallen moet de ontsluiting van de baarmoedermond ongeveer 10 centimeter zijn.

Voorweeën

Voorweeën kunnen ook met een regelmaat komen en pijnlijk zijn, maar worden niet krachtiger en frequenter. Na enige uren stoppen de voorweeën weer of worden minder hevig. Probeer tussendoor goed te rusten en eventueel wat te slapen. Deze weeën verrichten al heel wat voorwerk, maar je gaat er nog niet op bevallen.

Hoe lang duurt een bevalling?

Wanneer de bevalling echt begint, worden de weeën sterker en sterker en volgen elkaar elke 3 à 4 minuten op. Het is niet gemakkelijk om aan te geven hoe lang een bevalling zal duren. Het begin van de bevalling tot 4 à 5 cm ontsluiting kan lang duren, soms een halve of hele dag. Daarna gaat de ontsluiting ongeveer 1 cm per uur. De laatste 2 cm zijn het moeilijkst te verdragen. Als u denkt dat het bijna niet meer vol te houden is, bent u er bijna.

De bevalling van een tweede kind verloopt meestal sneller en heftiger. De baarmoederspieren hebben al ervaring en de baarmoedermond en de bekkenbodemspieren zijn soepeler.

Probeer je tijdens de bevalling over te geven aan de pijn. Als je zelf de controle wil houden, kun je de bevalling vertragen.

Persdrang

Ongeveer tegelijkertijd met het krijgen van volledige ontsluiting, kan ook de persdrang beginnen. De baarmoeder begint dan de baby naar buiten te duwen. Persdrang voelt aan als heel hevige poepdrang. Het is bijna onmogelijk om hier niet aan toe te geven. Onwillekeurig maak je toch persbewegingen.

Als de ontsluiting volledig is en als het hoofdje diep genoeg gezakt is, mag je toegeven aan deze persdrang. De weeën zorgen ervoor dat de baby door het bekken en de stevige bekkenbodem wordt geduwd. Deze weefsels zijn stug, dus er zijn veel krachtige weeën voor nodig. Het hoofdje van de baby zal zich ook nog iets vervormen en aanpassen aan het baringskanaal. Het hoofdje zal een kwartslag draaien ten opzichte van het lichaampje. Als het hoofdje geboren wordt, kijkt het kindje meestal naar beneden in de richting van de anus. Vrijwel direct draait het hoofdje zich terug in de oorspronkelijke positie en kan de rest van het lichaampje geboren worden.

Bij een eerste kind duurt het persen gemiddeld een uur. Bij een volgende bevalling meestal weer korter.