Veel gehoorde vragen

Is de bevalling begonnen als ik de slijmprop verlies?

Het is normaal dat je meer afscheiding gaat verliezen op het einde van de zwangerschap. Als jouw baarmoeder hals een beetje gaat verweken, korter worden en een beetje opengaat, kun je je slijmprop verliezen. Dit kan gebeuren als je voorweeen hebt gehad, maar het kan ook zo zijn, dat je er niets van gemerkt hebt. De slijmprop is een taai draderig stukje slijm, met soms een beetje oud bloed. Als je de slijmprop verliest kan het een voorteken zijn dat je gaat bevallen, meestal is dit echter niet het geval.

Op welke manier begint de bevalling het vaakst?

Van de bevallingen die op een natuurlijk manier beginnen, begint 80% met weeen, en slechts 20% met het breken van de vliezen

Hoe weet ik zeker dat de vliezen gebroken zijn?

Je vliezen kunnen op verschillende manieren breken. Het kan met een grote plens gebeuren, soms kun je iets voelen knappen, en dan breken de vliezen onderaan in je baarmoeder. Hierbij het je meestal meteen in de gaten dat het om vruchtwater gaat. Je kan ook een “hoge vliesscheur” hebben, dan ontstaat er een kleine scheurtje ergens boven in je vliezen, en ga je steeds kleine beetjes vruchtwater verliezen. Als je twijfelt, kun je het beste een witte katoenen onderbroek aandoen, zonder inlegkruisje of maandverband. Zo kun je het beste zien of het vruchtwater is of misschien slijm of een beetje urine. Vruchtwater ruikt ook vaak wat zoetig, een beetje weeïg.

Als je twijfelt moet je ons altijd bellen, we kunnen dan komen controleren of het echt vruchtwater is, met behulp van een “amnionstic”: een wattenstaafje dat verkleurt als het in aanraking komt met vruchtwater.

Moeten je vliezen breken voor je kan bevallen?

Als je bevalling niet begint met het breken van de vliezen, zal dit vaak in de loop van de ontsluitingsfase gebeuren. Ook komt het wel eens voor dat wij de vliezen kunstmatig gaan breken. Dit doen we met behulp van een vliezenbreker, die er een beetje uitziet als een dunne haaknaald. Als we je vliezen breken, voel je hier weinig van, het is niet pijnlijk. De uitwerking van het breken van de vliezen is dat de weeën vaak sterker worden en dat je bevalling vaak wat sneller gaat. We zullen altijd in overleg met jullie de vliezen breken.

Het kan ook gebeuren dat je vliezen niet breken, en dat het baby’tje met “de helm op” geboren wordt.

Moet ik op bed bevallen?

In overleg met ons mag je bevallen op de manier die jij wil. Je kan er voor kiezen op bed te bevallen, op de baarkruk of in bad. De meeste vrouwen bevallen liggend op bed, echter op bed kan je ook op je zij bevallen op handen en knieën. Op de baarkruk persen is voor sommige vrouwen makkelijker dan in bed, het is een natuurlijke “pershouding” en de zwaartekracht kan een handje meehelpen. Na een tijdje kan de baarkruk een beetje oncomfortabel zitten, en kun je afwisselen met een andere houding. We hebben niet altijd een baarkruk bij ons (Marian wel, bij Jef past ie niet altijd in de kofferbak), dus geef het aan als je ons opbelt voor de bevalling dat we de baarkruk zeker meebrengen.

Als je in bad, onderwater, wil bevallen, moet je er voor zorgen dat je een bad gehuurd hebt. Dit kan bij verschillende bedrijven.