Pijnstilling

Thuis (of bij bevalling in het ziekenhuis met uw eigen verloskundige):

Je kunt thuis/poliklinisch alleen behandelingen krijgen waar geen medicijnen aan te pas komen. Denk bijvoorbeeld aan acupunctuur, zelfhypnose, aromatherapie (geuren) acupressuur etc.. Bent u hier in geïnteresseerd zorg dan dat u zichzelf op tijd heeft laten informeren en/of instrueren.

In de thuissituatie en poliklinisch kan gebruik gemaakt worden van de Geboorte TENS. Dit apparaat blokkeert de pijnprikkels via elektrische impulsen en kan zonder schadelijke gevolgen voor moeder en kind gebruikt worden. De Geboorte TENS is te bestellen via het internet. Andere vormen van pijnstilling kunnen alleen in het ziekenhuis worden gegeven.

Ziekenhuis:

Bij pijnmedicatie is het altijd noodzakelijk de conditie van moeder en kind nauwkeurig te controleren alvorens medicijnen toe te kunnen dienen. Daarom dragen we, bij een verzoek tot pijnstilling, de zorg over aan de gynaecoloog.
Deze maakt dan een hartfilmpje van de baby, controleert de voortgang van de ontsluiting (wanneer je ondertussen te ver bent gevorderd, kan het soms niet meer) en bepaalt voor welk type pijnstilling je in aanmerking komt.

Opties in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

  • Pethidine: Wanneer je vroeg in de bevalling pijnstilling nodig hebt, kom je in aanmerking voor het verdovende middel Pethidine: Dit is een eenmalige prik in je been of bil , die circa 2 tot 4 uur werkt. Het middel neemt de scherpe kanten van de weeën af.
  • Ruggenprik: Mocht pethidine niet voldoende verlichting geven of als de geboorte van de baby nog lang op zich laat wachten of als dit je eigen wens is, dan kunt je kiezen voor een ruggenprik. Door de ruggenprik voelt 95% van de vrouwen geen pijn meer tijdens de weeën!

Tip

Wanneer je zich in de zwangerschap veel zorgen maakt over pijn tijdens de bevalling dan kunt u dit altijd met ons bespreken zodat we samen met naar een geschikte oplossing kunnen zoeken.

Klik op onderstaande folder voor meer informatie, of bekijk al onze folders.

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?