Hoe kan de bevalling beginnen

De bevalling is begonnen als je vliezen breken of als je weeën hebt.

Het breken van de vliezen

Je vliezen kunnen op twee manieren breken.
Onderaan: je verliest opeens een plons water, sommige mensen voelen echt iets knappen waarna het water komt, dit kan een vrij grote plens zijn. Hierna ga je ook nog beetjes vocht verliezen af en toe drupjes, soms wat  meer als je beweegt.
Je vliezen kunnen ook bovenin breken, een hoge vliesscheur heb je dan, hier ga je de hele tijd kleine beetjes vocht verliezen, vaak verlies je dan druppelend je vruchtwater.

Het is soms moeilijk om vruchtwater te herkennen, het kan lijken op urine of dunne afscheiding. Eigenschappen van vruchtwater:

  • ruikt zoetig
  • heeft vaak witte vlokjes (huidsmeer)
  • is iets dikker dan water en dunner dan afscheiding
  • het ziet er uit als water met een druppel melk in

Op spreekuur vertellen we je de laatste weken of het hoofdje is ingedaald of niet. Als het hoofdje niet is ingedaald moet je gaan liggen als je vliezen breken en ons meteen bellen. Als het hoofdje is ingedaald mag je ’s nachts wachten tot ’s morgens met bellen als het vruchtwater kleurloos is. Je moet wel bellen als het vruchtwater groen of bruin is.

Je vliezen kunnen breken voor of tijdens je weeën, als je nog geen weeën hebt is de kans groot dat deze eraan komen. Er bestaat echter ook een kans dat je niet meteen of geen weeën krijgt. In dat geval heb je 24u de tijd om nog bij de verloskundige te mogen bevallen. Na deze 24u moet je onder leiding van de gynaecoloog in het ziekenhuis bevallen in verband met infectiegevaar. Waarom? Als je vliezen gebroken zijn is er een open verbinding tussen de steriele omgeving van de baby en de buitenwereld, dit wil zeggen niet alleen vruchtwater naar buiten kan komen, maar ook dat een infectie naar binnen kan komen.
Om deze kans te verkleinen mag je als je vliezen gebroken zijn én je hebt geen weeën, niet meer in bad gaan, geen tampons meer gebruiken en geen gemeenschap meer hebben

Weeën

Weeën mag je niet verwarren met harde buiken, het verschil:

Harde buiken: de laatste weken van de zwangerschap zal je vast wel eens een harde buik gehad hebben. Je buik spant op en het voelt net of er een  harde voetbal in je buik zit, soms een beetje onaangenaam gevoel dat je  vaker zult hebben als je heel druk bent geweest. De harde buik kan een minuutje duren, maar kan ook langer aanhouden. Van harde buiken heeft de  baby geen last en je gaat er ook niet van bevallen. Het snelst gaat een  harde buik over met warmte: een lekker warme buik, een warme douche of  een kruik werken vaak prima.

Weeën zijn een soort harde buik maar dan duren ze langer, komen ze sneller en zijn heftiger. De meeste weeën beginnen met lange  tussenpauzes en zullen elkaar steeds sneller opvolgen. Echte weeën houden een minuut lang aan en zijn best pijnlijk.

Wanneer is de bevalling niet begonnen?

Als je de slijmprop verliest: De slijmprop bevindt zich in je  baarmoederhals en werkt als een ‘goed afsluitende stop’. Deze wordt  regelmatig ververst, waardoor je soms al vroeg in de zwangerschap  stukjes slijmprop kan verliezen, geen reden om je zorgen te maken dus. Op het einde van je zwangerschap kan je de slijmprop verliezen doordat je baarmoederhals wat korter wordt, of doordat ie een klein beetje  opengaat. Dit gebeurt vaak spontaan in de laatste weken van je  zwangerschap, zonder weeën. Zonder weeën zal je niet bevallen, dus als je  de slijmprop verliest is het niet altijd een teken dat je gaat bevallen, het kan wel een aankondiging van het begin zijn. Bij de slijmprop kan ook een  streepje bloed zitten. Dit kan doordat bij de verandering in je baarmoederhals een klein adertje kan springen, waardoor er een beetje bloed vrijkomt.