Geboorteplan

Wat is een geboorteplan?

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn. Hoe jij graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.
 
Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Voor je gaat schrijven

Probeer zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Dan weet je beter wat er gaat gebeuren en wat er mogelijk is.

 • Volg een zwangerschapscursus.
 • Praat met je partner over de wensen en verwachtingen over de bevalling van jullie beiden.
 • Praat met vrouwen die al bevallen zijn en hun partners.
 • Lees een boek met informatie over de bevalling. Bijvoorbeeld: “Veilig bevallen”, door B. Smulders en M. Croon
 • Raadpleeg websites en internetfora over zwangerschap en bevalling. Houd er rekening mee dat niet alle informatie op internet betrouwbaar is.
 • Op de website deverloskundige.nl, kan je heleboel informatie vinden over de bevalling
 • Kijk naar voorbeelden van geboorteplannen op www.cicli.nl (Nederlands), www.babycenter.com, www.childbirth.org (Engels). Bedenk: Buitenlandse/vertaalde informatie kan afwijken van wat in Nederland gebruikelijk is.

Tips bij het schrijven

Een geboorteplan is bedoeld als een manier om de bevalling te bespreken met de mensen die je (gaan) begeleiden. Houd er bij het schrijven van het geboorteplan rekening mee dat zij het in korte tijd moeten kunnen lezen en begrijpen.

Daarom:

 • Hou het simpel. Een geboorteplan past het liefst op één A4-tje. Vermeld in korte zinnen wat jouw wensen zijn.
 • Beschrijf vooral wat echt belangrijk voor je is. Zet het belangrijkste bovenaan. Zo weet je zeker dat je begeleiders met deze dingen rekening houden.

Wat staat er in een geboorteplan?

In deze lijst vindt je onderwerpen die je kunt gebruiken bij het schrijven. Je hoeft ze niet allemaal te gebruiken. Misschien zijn er ook andere onderwerpen die je belangrijk vindt.

Punten ter overweging:

 • Waar wil je bevallen? Dit kan thuis of poliklinisch, in het ziekenhuis. Wil je in het ziekenhuis bevallen, ga dan eens langs in het ziekenhuis en vraag naar de zorg rondom de bevalling en de kraamtijd.
 • Hoe wil je de weeën opvangen? Onder de douche, in bad. In het ziekenhuis zijn er ook mogelijkheden om bijvoorbeeld onder de douche te gaan staan.
 • Wie wil je bij je bevalling om je te ondersteunen? Je man, partner, moeder, zus, vriendin of een doula bijvoorbeeld.
 • Wanneer bel je de verloskundige? De afspraken rondom het bellen wordt door de verloskundige besproken rond de 36ste week.
  Hoe sta je tegenover pijn tijdens de bevalling? Er is een folder van de KNOV over hoe je om kunt gaan met de pijn. Deze is bij de verloskundige te verkrijgen. (massage, hete kruiken, houdingen, ontspanning, ademhalingsoefeningen, bad/douche, medicatie)
  Voor pijnstilling is het  noodzakelijk om naar het ziekenhuis te gaan en wordt je overgedragen aan de gynaecoloog. Een verloskundige uit het ziekenhuis zal je dan verder begeleiden.
 • In welke houding wil je bevallen? (op-handen-en-knieen, op de baarschelp of baarkruk, in bed). Indien je een spiegel wilt gebruiken, om mee te kijken tijdens het persen, zorg dan voor een goede spiegel in huis.
 • Wil je steeds geinformeerd worden als er wat gedaan moet worden of juist niet teveel?
 • Welke hulpverleners mogen er bij je bevalling zijn? Tijdens de bevalling zal er altijd een verloskundige aanwezig zijn, daarnaast is er bij een thuisbevalling een kraamverzorgster aanwezig en in het ziekenhuis een verpleegkundige. Er kan ook gevraagd worden of er een stagiaire aanwezig mag zijn.
 • Wil je dat er foto’s of video’s worden gemaakt tijdens de bevalling of alleen na de bevalling?
 • Wil je zelf de baby opvangen als dit mogelijk is? Of wil je dat je man of partner de baby opvangt? De verloskundige zal je baby direct na de geboorte op je buik leggen. Indien je dit niet wilt kun je dit aangeven.
 • Wie mag de navelstreng doorknippen? De verloskundige zal dit vlak na de geboorte vragen.
 • Wat gebeurt er met de placenta? Nadat de placenta is geboren wordt er gevraagd of je hem wil zien en wat jullie ermee willen. Je kunt de placenta bijvoorbeeld begraven of wegdoen.
 • Wil je borstvoeding gaan geven? Voor de borstvoeding is het belangrijk binnen 1 uur na de geboorte aan te leggen. Dit wordt
  altijd nagestreefd.

Geboorteplan bespreken

Bespreek het geboorteplan met je verloskundige. Maak van te voren een afspraak hiervoor, zodat de verloskundige voldoende tijd heeft. De verloskundige kan je verdere uitleg geven.

Samen met de verloskundige kun je bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven.

Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is.
 
Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden. De verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er kunnen ingrepen nodig zijn. Of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling. Je kunt in het geboorteplan schrijven wat je in die situaties nodig hebt. Bijvoorbeeld: je wilt in alle gevallen dicht bij je kind blijven.

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Houdingen tijdens de bevalling

Meerdere exemplaren

Maak een aantal kopieën van jouw geboorteplan. Voor de verloskundige, de gynaecoloog, de kraamverzor-gende, de verpleging. Voor andere mensen die bij de bevalling zullen zijn. Voor jullie zelf. Een paar extra kopieën zijn handig voor eventuele wisseling van de wacht of een stagiaire.